Poprzednio opisywałam jak naturalnie wzmocnić odporność (Część I TUTAJ). Kontynuując temat, dzisiaj omówię, czym jest dieta na wzmocnienie odporności. Przede wszystkim skupię się na tym: co jeść? Ponadto opiszę, co istotnie wzmocni Twoją odporność i sprawi, że będzie Cię lepiej chronić.
Plan wpisu:
I Jak składniki mineralne wpływają na odporność?
II Moc antyoksydantów w diecie na wzmocnienie odporności.
III Co włączyć do diety, aby wzmocnić odporność?
IV Czas na OLEJE na odporność.
V Kiszonki i zakwas z buraka, czyli probiotyki w diecie na wzmocnienie odporności.
I Jak składniki mineralne wpływają na odporność?
Bez wątpienia w kontekście budowania Twojej odporności ważne są te składniki mineralne, które mają działanie przeciwzapalne, antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Czyli te, które będą wspomagać komórki odpornościowe w zapobieganiu infekcji, a następnie brać czynny udział w zwalczaniu tej infekcji.
1. Witamina A
Z pewnością kojarzysz witaminę A jaką tą, która ma pozytywny wpływ na wzrok. Podczas gdy witamina A tworzy też Twój układ odpornościowy. Bierze ona udział w tworzeniu komórek odpornościowych. Ponadto zapewnia ciągłość błon śluzowych układu moczowo-płciowego, oddechowego i pokarmowego. Mówiąc wprost, zapobiega wnikaniu drobnoustrojów przez skórę i błonę śluzową np. nosa czy ust. Dlatego uszkodzenie naskórka w przypadku niedoboru witaminy A, będzie sprzyjało wnikaniu bakterii, a następnie przyśpieszy rozwój choroby.
2. Witamina C
Bez wątpienia witamina C jest powszechnie uznawana za witaminę odporności. Podobnie jak witamina A, bierze udział w tworzeniu komórek odpornościowych. Prawdopodobnie większość ludzi wie, że witamina C zapobiega rozwojowi infekcji i łagodzi jej objawy. Warto wspomnieć o dużej popularności wysokich dawek witaminy C lub tzw. wlewach witaminowych. Nie uważam, aby to był dobry pomysł. Wyjaśniając, witamina C jest obecna we wszystkich warzywach i owocach, jej niedobory występują rzadko, a dostarczenie jej z dietą jest bardzo proste. Natomiast, turbowysokie dawki witaminy C mogą za to osłabić nerki i przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Chociaż możesz spotkać się z opinią, że wysokie dawki witaminy C nie są groźne dla nerek, a nadmiar witaminy C usuniesz z moczem. Powstaje więc pytanie, w jakim celu przyjmować w bardzo wysokich dawkach coś, co mam za chwilę poprostu wysikać?
3. Witamina D
Bezsprzecznie, witamina D również pełni ważną funkcję w tworzeniu komórek odpornościowych. Co ciekawe, zmniejsza ona ryzyko wystąpienia alergii. Ponadto, działa przeciwzapalnie, a jej niedobór w znacznym stopniu zaburza pracę układu odpornościowego. W efekcie niedoboru witaminy D układ odpornościowy zaczyna mieć problem z prawidłowym rozpoznaniem zagrożenia. Ze względu na fakt, że pokrycie zapotrzebowania na witaminę D nie jest możliwe z dietą, w okresie od września do kwietnia powinna być ona suplementowana przez wszystkich. Warto tutaj wspomnieć, że coraz częściej stanowiska naukowe mówią o konieczności suplementowania witaminy D przez cały rok.
4. Witamina E
Kolejna witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która zapewnia prawidłowy wzrost komórek odpornościowych i gwarantuje szczelność błon śluzowych (np. ust czy nosa).
5. Cynk
Istotnie na odporność wpływa też cynk, który odpowiada za prawidłową reakcję układu odpornościowego na zbliżające się zagrożenie. Dodatkowo pomaga rozpoznać infekcję i rozpocząć procesy, aby to zagrożenie jak najszybciej wyeliminować.
6. Selen
Kolejnym mikroskładnikiem ważnym dla Twojej odporności jest selen, który jest składnikiem enzymów. W związku z tym, że niedobór selenu osłabia komórki odpornościowe, to w wyniku zbyt niskiego poziomu selenu we krwi, układ odpornościowy działa ze znacznie niższą skutecznością.
7. Żelazo
Warto wspomnieć również o żelazie, które podobnie jak selen, jest składnikiem enzymów, warunkujących prawidłowy przebieg reakcji odpornościowej. W rezultacie niedobór żelaza zwiększa podatność na infekcje.
II Moc antyoksydantów w diecie na wzmocnienie odporności.
Cóż to takiego te antyoksydanty? Z pewnościa to określenie nie jest Ci obce. Mówiąc inaczej są to przeciwutleniacze. A jaka jest ich funkcja? Przede wszystkim hamują proces utleniania się komórek i powstawania wolnych rodników. W efekcie czego zapobiegają obumieraniu i opóźniają proces starzenia się Twoich komórek w ciele.
Prawdopodobnie dlatego antyoksydanty są bardzo popularne w kosmetykach przeciwzmarszczkowych, które mają za zadanie jak najdłużej zatrzymać młody wygląd skóry.
Oprócz opisanych w poprzedniej części witamin i składników mineralnych dodatkowo do antyoksydantów zalicza się również:
- flawonoidy,
- antocyjany,
- betakaroten,
- betalainę.
- W związku z tym, że są to bardzo silne barwniki, dlatego wykazują one również silne działanie antynowotworowe.
Jaka jest rola antyoksydantów w diecie na wzmocnienie odporności?
Bezsprzecznie główna rola antyoksydantów to działanie przeciwzapalne i zwalczanie wolnych rodników, które powstają w wyniku nadmiernego utleniania się komórek. Ponieważ stan zapalny jest przyczyną wielu chorób, to jego skuteczne zmniejszanie jest kluczowe w diecie na wzmocnienie odporności. Podczas trwania stanu zapalnego organizm zaczyna atakować własne komórki, niszczy je i powoduje ich obumieranie.
Dieta na wzmocnienie odporności – co jeść?
Po pierwsze podstawą diety powinny być SEZONOWE warzywa i owoce. Jeśli jest jesień i trwa sezon na dynię to jedz dynię. Jest grudzień – to nie jest czas, aby codziennie jeść importowane truskawki czy borówki. Dlatego pobierz kalendarz sezonowych warzyw i owoców TUTAJ.
Top 7 produktów, które musisz mieć w diecie na wzmocnienie odporności:
1. Czarny bez
2. Aronia
3. Miód i pyłek pszczeli
4. Tłuste ryby morskie
5. Przyprawy: cynamon, imbir, anyż, goździki, kardamon, kurkuma, pieprz, oregano
6. Olej tłoczony na zimno
7. Szot odpornościowy by Aga Mineralna
IV Czas na oleje na odporność
Na pewno produkty wymienione przeze mnie powyżej, takie jak miód, cebula, aronia itp. są Ci znane, ale co mają wspólnego oleje z odpornością? Przecież na oleju się smaży, olej dodaje się do sosów. Wydaje się, że to nie ma nic wspólnego z odpornością. Jednak są pewne rodzaje olei, które dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych (głównie omega 3), będą wspomagały pracę układu odpornościowego.
Dieta na wzmocnienie odporności powinna zawierać oleje:
Olej | główne kwasy tłuszczowe | Właściwości |
rzepakowy | NNKT: kwas linolowy i kwas alfa linolenowy; | wspomaga układ odpornościowy, działając przeciwzapalnie i przeciwalergicznie; |
lniany | NNKT: kwas linolowy i kwas alfa linolenowy, kwas oleinowy; | silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne; |
z czarnuszki | kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas alfa linolenowy, kwas eikozadienowy; | działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne; wzmacnia odporność; silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne; |
z wiesiołka | NNKT: kwas gamma-linolenowy (GLA) oraz kwas linolowy; | zmniejsza stan zapalny, usuwa toksyny, jest delikatny dla żołądka; udział w profilaktyce antynowotworowej; |
oliwa z oliwek | JNKT: kwas oleinowy; | działanie antyoksydacyjne; |
Jak kupić dobry olej? Poznaj 3 złote zasady.
Jeśli chcesz, aby Twój olej rzeczywiście wspomagał Twoją odporność, wybierając olej, pamiętaj o tych zasadach:
Jak zastosować te oleje w kuchni?
- pij je codziennie rano (1 łyżka oleju popita wodą) (ze względu na fakt, że np. olej z czrnuszki ma specyficzny smak, nie jest to sposób dla każdego),
- dodaj 1 łyżkę do koktajlu owocowego (nie wyczujesz wtedy smaku oleju),
- wykorzystaj olej w sosie do sałatki,
- polej surówkę do obiadu wybranym olejem,
- wymieszaj olej z jogurtem i granolą.
NAJWAŻNIEJSZE: W przeciwieństwie do olei rafinowanych, oleje tłoczone na zimno, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, dodaje się tylko do zimnego posiłku. Jeśli olej dodasz do gorącego posiłku straci on swoje właściwości.
V Dieta na wzmocnienie odporności zawiera probiotyki
Niewątpliwie, dieta na wzmocnienie odporności musi zawierać probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, które będą chronić organizm przed wnikaniem bakterii chorobotwórczych. Ponieważ bakterie probiotyczne głównie bytują w Twoich jelitach, bardzo ważne jest dostarczanie ich z dietą. Gdzie znajdziesz probiotyki?
Po pierwsze KISZONKI!
Po drugie FERMENTOWANE NAPOJE MLECZNE.
Kefir, jogurt naturalny, maślanka, ajran.
Po trzecie ZAKWAS BURACZANY.
Niewątpliwie coraz więcej osób interesuje się naturalnym wzmacnianiem odporności. Dzięki temu domowe przetwory zdobywają coraz większą popularność. Przykładowo, zakwas buraczany, kiedyś niedoceniany, obecnie wraca na salony. Wiesz jak wykonać domowy zakwas buraczany?
W związku z tym, że zakwas a sok to zupełnie różne produkty, mają one inne właściwości. Choć wyglądają podobnie, to tylko zakwas zawiera cenne probiotyki.
Na koniec przygotowałam dla Ciebie przepis na zakwas buraczany:
– buraki, 2 kg
– woda ostudzona, 4 litry
– czosnek, 5-8 ząbków
– liście laurowe, 4-5 szt
– ziele angielskie, kilka ziarenek
– sól, 4 łyżki
Jak zrobić domowy zakwas buraczany?
1. Wyparz duży słoik. Buraki obierz, pokrój na grube plastry i ułóż warstwami, przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
2. W ostudzonej wodzie rozpuść sól i zalej warzywa tak, aby całe były nią przykryte.
3. Następnie przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
4. Na koniec, zakwas przecedź, przelej do wyparzonych butelek i trzymaj w lodówce.
Podsumowując, jest bardzo dużo naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności. Z pewnością masz swoje sprawdzone sposoby na wzmocnienie odporności? Jeśli tak, podziel się nimi w komentarzu :).
Trzymaj się mineralnie i naturalnie 🙂
Agnieszka Cuch, dietetyk. Aga Mineralna pokaże Ci prosto i praktycznie jak mieć energię do działania na każdy dzień. Uczę jak dostarczać składniki mineralne, naturalnie, z dietą. Jestem autorką wyzwania #dostarczamżelazo, w którym wzięło udział prawie 50 osób. Wyzwanie ma na celu skutecznie podnieść poziom żelaza i ferrytyny i pokonać ciągłe zmęczenie. Prywatnie, jestem mamą dwójki i pokazuję macierzyństwo bez lukru.