fbpx
Rolada czekoladowa z kremem orzechowym
rolada czekoladowa z kremem orzechowym przepis

Zawsze mam problem z pieczeniem biszkoptów. Jak piec, żeby nie opadł? Dalej, kiedy otwierać piekarnik, żeby nie wyszedł zakalec? Znam kobiety, którym biszkopt wychodzi zawsze, ja natomiast zazwyczaj mam z tym problem. I w końcu znalazłam przepis na biszkopt idealny. Prosty w wykonaniu. W połączeniu z kremem orzechowym wychodzi pyszna rolada czekoladowa z kremem orzechowym. Co ważne, rolada wychodzi sztywna (ale nie twarda) i łatwo ją zawiniesz. Warto wspomnieć o kremie, który zawiera białko i tłuszcze nienasycone, dzięki czemu ta rolada nasyci Ci. W przeciwieństwie do popularnych batoników, nie będziesz 30 min po posiłku zastanawiać się co by tu zjeść? Jeśli chodzi o masło orzechowe (dodatek do kremu), zwróć uwagę, aby w składzie zawierało tylko orzechy. Opcjonalnie możesz użyć masła migdałowego, z nerkowców, czy z orzechów laskowych. Na pewno wyjdzie równie pyszne.

Rolada czekoladowa z kremem orzechowym- składniki i wykonanie:

BISZKOPT CZEKOLADOWY

  • jajka, 3 sztuki
  • budyń bez cukru, dowolny smak, 10 g
  • mąka orkiszowa/pełnoziarnista/pszenna, 2-3 łyżki = 30 g
  • kakao, 1 łyżeczka = 5 g
  • ksylitol/ syrop klonowy, 2 łyżki = 30 g

MASA ORZECHOWA:

  • skyr naturalny, 1 duże opakowanie = 300 g
  • serek waniliowy, 1 opakowanie = 150-200 g
  • masło orzechowe 100% orzechów, 1 łyżka = 20 g

Przepis:

Najpierw wymieszaj suche składniki. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Do białek dodaj żółtka i delikatnie zamieszaj. Stopniowo dodawaj suche składniki i delikatnie mieszaj. Blachę wyłóż papierem i posyp odrobiną mąki. Rozsmaruj biszkopt w kwadrat o grubości 1-2 cm. Piecz biszkopt ok. 10 minut 175 stopniach. Po upieczeniu zawiń roladkę czekoladową w ściereczkę. 
MASA: Skyr wymieszaj z serkiem waniliowym i masłem orzechowym. Rozwiń roladę i posmaruj masą orzechową, zostawiając ok. 1 cm na każdym boku. Zawiń roladę i owiń w folię. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Rolada czekoladowa z kremem orzechowym a’la Reese’es

Do tej roladki świetnie będzie pasować karmel daktylowy. Jak go wykonać? Potrzebujesz:

  • daktyle, ok. 10 sztuk = 50 g
  • masło orzechowe, 2 łyżki = 40 g
  • sól, szczypta
  • woda/mleko, 2 łyżki

Najpierw zalej daktyle ciepłą wodą i odstaw na 10-15 minut. Odlej trochę wody. Dodaj mało orzechowe i sól. Blenduj na gładką masę. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dodawaj wodę lub mleko. Gotowym karmelem posmaruj roladkę.

Ten przepis udowadnia, że zdrowa dieta jest smaczna i sycąca. Dodatkowo jest prosta w wykonaniu. Restrykcyjna dieta? NIE. Po pierwsze zdrowe nawyki żywieniowe, z normalnym jedzeniem, BEZ nakazów czy zakazów.

Trzymaj się mineralnie i naturalnie 🙂

Rolada czekoladowa z kremem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń na górę