Kolejna odsłona przepisu z cyklu #dostrczamżelazo. Warto pamiętać, że pozostałe przepisy bogate w żelazo znajdziesz w zakładce Przepisy #dostarczamżelazo na moim blogu. Za to dzisiaj przenoszę Cię do kuchni chińskiej i fit wersji sajgonek, bo uwaga sajgonek pieczonych zamiast smażonych w głębokim tłuszczu w chińskich knajpach. Naprawdę polecam Ci spróbować tej wersji sajgonek. Przepis na sajgonki pieczone z wołowiną ma o wiele mniej kalorii i tłuszczów niż tradycyjna wersja. Jeśli chodzi o papier ryżowy, to kupisz go praktycznie w każdym sklepie, na dziale chińskim.
Sajgonki pieczone z wołowiną – przepis

- papier ryżowy, 1 opakowanie
- mięso wołowe mielone, 500 g
- mieszanka chińska mrożona, 1 opakowanie
- jajko, 1 szt
- sos sojowy, 2 łyżki = 20 g
- olej, 2 łyżki = 20 g
- czosnek, 2 ząbki
- imbir, mały kawałek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry
Sajgonki pieczone z wołowiną – wykonanie
Najpierw na łyżce oleju podsmaż mięso z solą i pieprzem, dodaj mieszankę chińską i duś wszystko ok. 15 minut. Następnie dodaj sos sojowy, paprykę słodką, curry, czosnek i imbir. Dodatkowo dodaj jajko i wymieszaj farsz. Papier ryżowy mocz w ciepłej wodzie, aby zmiękł (wg przepisu na opakowaniu). Na każdy listek papieru ryżowego nałóż farsz i zawiń sajgonkę. Gotowe sajgonki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną oleju. Piecz sajgonki w 220 stopniach przez 10-12 minut. Podawaj np. z sosem słodkie chilli lub ostrym sosem. Warto do sajgonek dodać surówkę z kiszonej kapusty.
A może wersja wegetariańska?
Chociaż wołowina jest bardzo dobrym źródłem żelaza, to jej produkcja zużywa bardzo dużo litrów wody i jest nieekologiczna. Ponadto, obecne trendy wskazują na ograniczanie czerwonego mięsa w diecie. Zalecana ilość tego rodzaju mięsa to 1-2 razy/ tydzień. Dlatego warto urozmaicać dietę roślinnymi źródłami białka i żelaza. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się np. soczewica czerwona lub tofu naturalne. Dodaj je zamiast mięsa i sprawdź, jak Ci posmakuje takie połączenie.
A ty wolisz przepisy mięsne czy roślinne?
Trzymaj się mineralnie i nturalnie 🙂

Agnieszka Cuch, dietetyk. Aga Mineralna pokaże Ci prosto i praktycznie jak mieć energię do działania na każdy dzień. Uczę jak dostarczać składniki mineralne, naturalnie, z dietą. Jestem autorką wyzwania #dostarczamżelazo, w którym wzięło udział prawie 50 osób. Wyzwanie ma na celu skutecznie podnieść poziom żelaza i ferrytyny i pokonać ciągłe zmęczenie. Prywatnie, jestem mamą dwójki i pokazuję macierzyństwo bez lukru.