Witaj w 4. odcinku mineralnej telenoweli. Dzisiaj omówię kolejne 3 produkty. Wspólną cechą omawianych produktów jest szybkość, tzn. że każdy z nich możesz zjeść praktycznie od razu po zakupie. W dzisiejszym odcinku dowiesz się: czy cukier kokosowy jest lepszy od białego cukru? Czy łosoś wędzony jest zdrowy? I czy istnieją chipsy truskawkowe? Odcinek w formie LIVE obejrzysz TUTAJ.
Dietetyk kupuje:
- łososia wędzonego,
- ciastko owsiane,
- truskawkę liofilizowaną.
Czy łosoś wędzony jest zdrowy?
Łosoś wędzony, czyli jaki? Wędzenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Podczas wędzenia filety łososia podgrzewane są do wysokiej temperatury i poddawane działaniu dymu wędzarniczego. W wyniku tego procesu zmniejsza się ilość wody, a ryba otrzymuje charakterystyczny zapach i smak. Co ważne, produkty wędzone zawierają dużo soli, więc jeśli masz nadciśnienie, nie spożywaj wędzonych produktów zbyt często. O nadciśnieniu tętniczym pisałam w tym artykule:
Jak dobrze kupisz rybę?
Przede wszystkim warto, aby na opakowaniu znajdował się certyfikat MSC, czyli certyfikat zrównoważonego rybołówstwa.
Niebieski znak MSC oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk. Gwarantuje też, że ryby pochodzą tylko z legalnych i pewnych źródeł oraz są prawidłowo oznakowane.
MSC Polska [www.msc.org/pl]
Dodatkowo zwróć uwagę na skład produktu. Czyli, aby w rybie była…RYBA. Mąka, woda, cukier czy inne dodatki nie są potrzebne w składzie ryby.
Czy łosoś wędzony jest zdrowy?
Łosoś zawiera pełnowartościowe białko. Jest to jednak ryba tłusta. Czy to źle? NIE. W łososiu znajdziesz głównie kwasy tłuszczowe omega 3, które działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność czy wspomagają pracę mózgu. Zatem obecność kwasów tłuszczowych omega 3 jest bardzo ważna w codziennej diecie.
Jakie wartości odżywcze ma łosoś? W łososiu znajdziesz JOD, który jest ważny w prawidłowej pracy tarczycy. Ponadto występuje również SELEN, który ma działanie antynowotworowe oraz wspiera produkcję plemników u mężczyzn, co ma szczególne znaczenie dla par starających się o dziecko. Dodatkowo w łososiu występuje CYNK, który jest istotny w prawidłowym wyglądzie Twoich włosów, paznokci i skóry. Zastanawiający jest fakt obecności cukru w omawianym produkcie. Według informacji na opakowaniu w 100 g łososia znajduje się 0,8 g cukru. Zapewne ten dodatek wynika z walorów smakowych. Lepszym wyborem byłby zdecydowanie łosoś bez cukru. Warto podkreślić, że według wielu statystyk w Polsce jemy mało ryb. Dlatego warto włączyć do diety ryby w różnej postaci.
Rozwiąż quiz i sprawdź czy grozi Ci niedobór żelaza
Czy grozi Ci niedobór żelaza?
Łosoś wędzony- zastosowanie w kuchni
Jak jeść łososia wędzonego? Możliwości jest wiele, np. do sałatek, wrapów, kanapek czy do makaronu. Świetnie sprawdzi się z naturalnym serkiem. Poniżej przepis na wrapa z łososiem i rukolą, zrobisz go ekspresowo.

Przepis na wrapa z łososiem wędzonym, rukolą i sosem czosnkowym
- tortilla pełnoziarnista (gotowe tortille nie mają idealnego składu, jedz je raczej okazyjnie i w sytuacji gdy musisz szybko wykonać posiłek, lepszym wyborem będzie tradycyjny naleśnik bez cukru)
- sałata, rukola, roszponka, szpinak – czyli coś zielonego
- szczypiorek, natka pietruszki, kolendra – czyli zioło (legalne)
- łosoś wędzony, 1/2 opakowania, czyli ok. 50 g
- sos czosnkowy: jogurt naturalny 2% tłuszczu 2 łyżki + czosnek (1-2 ząbki) LUB sos cytrynowy (oliwa z oliwek 2 łyżki +sok z 1/2 cytryny + miód (pół łyżeczki= 6 g)
Najpierw placek posmaruj sosem, następnie połóż sałatę, łososia i posyp ziołami, zawiń w tortillę.
Potrzebujesz więcej prostych i szybkich przepisów? Sprawdź opcje współpracy indywidualnej.
Metale ciężkie w rybach?
Jeśli chodzi o zanieczyszczenie metalami ciężkimi (np. rtęć), to przy sporadycznym jedzeniu łososia, ilość ta nie jest groźna. Warto pamiętać, że korzyści wynikające z jedzenia ryb znacznie przewyższają możliwość ew. skażenia metalami ciężkimi.
Głodna? Łap Łan ciastko
Kolejny produkt to ciastko owsiane, a dokładniej 1 duże ciastko. Istotne jest, że ma bardzo krótki i prosty skład.
W składzie znajdziesz cukier kokosowy. Czy jest on lepszy od białego cukru? NIE. Cukier z palmy kokosowej, to taki sam cukier prosty. Jest to raczej dobry chwyt marketingowy niż rzeczywiście realna zaleta produktu.
Jednak to, co warte uwagi to duża zawartość błonnika. Wynika ona z obecności płatków owsianych, czyli węglowodanów złożonych. Dzięki temu takie ciasto nasyci Cię na dłużej niż np. baton czekoladowy. Warto zwrócić uwagę, że bazą ciasta są daktyle. Jeśli nie przepadasz za smakiem daktylowym, to ciastko może Ci nie smakować. Niestety cena takiego ciastka to ok. 4 zł za sztukę. Sporo jak na ciasto z płatków owsianych i daktyli, które nie należą do drogich produktów. Niewątpliwie zaletą ciasta jest to, że jest to dokładnie 1 ciastko w opakowaniu, więc unikniesz pokusy zjedzenia kilku ciastek z opakowania. Gdzie kupisz to ciastko? Ja kupiłam je w Rossmanie.
Ciastko ma problem.
O co chodzi? Otóż samo ciastko to za MAŁA porcja, aby mówić o pełnowartościowym posiłku. Jeśli chcesz, aby ciastko zjeść np. w ramach drugiego śniadania, dodaj źródło białka. Świetnie się tu sprawdzi skyr naturalny, który ma wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczów. Opcjonalnie możesz wybrać serek wiejski.
Wypróbuj także przepis na szybkie domowe batony. Pieczesz raz i masz gotowe batony na kilka dni.

CZAS na chipsy z owoców!
Wyobraź sobie, że jesz chrupiące aromatyczne chipsy o smaku i wyglądzie truskawek. Niemożliwe? Możliwe, z liofilizacją. Obok suszenia, w ostatnich latach bardzo popularne stało się suszenie sublimacyjne, czyli wymrażanie wody z produktu i pakowanie go próżniowo. Jest to metoda naturalnej konserwacji żywności. W efekcie produkt jest bardzo zbliżony do pierwotnej wersji i co ważne, zachowuje smak i zapach prawdziwej truskawki. Ponadto bardzo fajną alternatywna są owoce liofilizowane w proszku, które umożliwiają zabawę kolorem i nadawanie np. plackom różnych kolorów. Warto podkreślić, że te chipsy mają bardzo podobne właściwości do świeżych truskawek, czyli zawierają potas czy witaminę C. Niestety jest to produkt drogi. Przykładowo za opakowanie 50 g zapłacisz ok. 15 zł. Jednak jako szybka przekąska czy zachcianka na chipsy sprawdzi się idealnie. Zobacz przepis na owsiankę z liofilizowaną jagodą.

Przepis na czekoladową owsiankę z wiórkami kokosowymi i jagodą liofilizowaną:
- płatki owsiane, 4 łyżki= 40 g
- mleko krowie 1,5% tłuszczu lub roślinne (np. owsiane, które omawiałam w 1. odcinku telenoweli), 1 szklanka=200 ml
- miód, 1 łyżeczka=12 g
- czekolada gorzka, 2 kostki = 15 g
- wiórki kokosowe, 1 łyżeczka= 6 g
Na początek płatki opłucz pod zimna wodą, następnie zalej mlekiem i zagotuj. Pod koniec dodaj gorzką czekoladę i miód. Wszystko wymieszaj. Na koniec owsiankę posyp wiórkami i jagodami liofilizowanymi. Ewentualnie dodaj świeże owoce.
Trzymaj się mineralnie i naturalnie 🙂

Agnieszka Cuch, dietetyk. Aga Mineralna pokaże Ci prosto i praktycznie jak mieć energię do działania na każdy dzień. Uczę jak dostarczać składniki mineralne, naturalnie, z dietą. Jestem autorką wyzwania #dostarczamżelazo, w którym wzięło udział prawie 50 osób. Wyzwanie ma na celu skutecznie podnieść poziom żelaza i ferrytyny i pokonać ciągłe zmęczenie. Prywatnie, jestem mamą dwójki i pokazuję macierzyństwo bez lukru.