fbpx
Burger wegański z czerwonej fasoli
burger wegański z fasoli i cukinii

W ramach cyklu #dostarczamżelazo w każdą środę publikuję na moim Funpage przepis bogaty w żelazo. Teraz te przepisy znajdą się również na blogu. Przede wszystkim będą to przepisy na nietypowe dania bogate w żelazo oraz składniki, które ułatwiają wchłanianie żelaza hemowego i niehemowego. Zacznę od przepisu na burger wegański z czerwonej fasoli z pomidorem i szczypiorkiem.

Sklepy zamknięte, a Twoja lodówka świeci pustkami?

Wyobraź sobie, że w natłoku codziennych zajęć zapomniałaś o zrobieniu zakupów, a akurat jest weekend. Zaglądasz do lodówki, a tam pustki. Nie masz mięsa i jajek. Co wtedy? Jeśli masz produkty bazowe, czyli fasolę w puszcze i mąkę to szybko przygotujesz wegański posiłek. Bez obaw cukinię możesz wymienić na inne warzywo, np. mrożony szpinak czy dynię. (ważne, aby mrożone warzywa dobrze odcisnąć z nadmiaru wody). W składzie burgera nie ma jajka. Ponadto, nie zawiera nabiału, czyli składnika, który utrudnia wchłanianie żelaza. Myślę, że idealnie sprawdzi się dla alergików. Natomiast, aby dowiedzieć się jaką funkcję pełni żelazo w Twoim organizmie przeczytaj ten artykuł:

Czy niedobór żelaza jest groźny?

Tym cyklem chcę pokazać Ci, jak wiele różnych produktów i potraw można jeść, mając niedobór żelaza. Jeśli nie lubisz wątróbki i buraczków, w tym cyklu znajdziesz przepisy dla siebie.

Burger wegański z czerwonej fasoli – przepis

burger wegański z czerwonej fasoli
  • cukinia, 1 szt
  • fasola czerwona z puszki, 1/2 puszki (opłucz dokładnie pod zimną wodą), 100-120 g
  • cebula, 1/4 szt
  • mąka orkiszowa, 3 łyżki = 45 g
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra, słodka papryka, curry

Burger wegański z czerwonej fasoli – wykonanie

Na początek fasolę wypłukaj pod zimną wodą, a następnie ugnieć widelcem na papkę. Następnie cukinię zetrzyj na tarce i zostaw na 15 minut. Po tym czasie wyciśnij nadmiar wody np. na sitku lub używając gazy. Cebulę pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Wszytko wymieszaj razem z przyprawami. Uformuj kotlety i piecz w 180 stopniach przez 15- 20 min lub przygotuj je na patelni grillowej. Podawaj np. z pieczywem, sałatą, pomidorem i oczywiście szczypiorkiem, który będzie idealnym dodatkiem i źródłem witaminy C.

Lubisz wegańskie zamienniki tradycyjnych potraw?

Trzymaj się mineralnie i naturalnie 🙂

Burger wegański z czerwonej fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń na górę